BLUEGRASS NA MLEJNĚ 2014

25.09.2014 11:19

Byl jsem požádám o krátký komentář k festivalu, a jelikož už pátým rokem většina námi navštívených akcí patří bluegrassu - kývnul jsem.

Chtěl bych všem příznivcům dobré muziky zprostředkovat tady své dojmy z jednoho skvělého víkendu, který jsme si rezervovali na druhou sobotu v srpnu a vyrazili směr Jičín. Přesněji na Jaňďourkův mlejn v Sedlišti u Starých hradů, kde se konal pátý ročník festivalu  ,,Bluegrass na mlejně“ – pro nás skvěle obsazený.

Vzhledem k naší vzdálenosti (ze Slovácka), a že festival začínal v sobotu ve 14 hod., jsme vyrazili již v pátek v podvečer, abychom v sobotu neseděli dlouho v autě. Dojeli jsme někam k Holicím a na pěkné louce u lesa jsme přespali. Na mlejn jsme dorazili s malým předstihem, prošli jsme se trošku po okolí, našli místo pro stan a zamířili do dějiště festivalu. Usadili se, koupili občerstvení a začali vychutnávat zahájení našich oblíbenců - Albumu z Chomutova. Za zhruba 2 roky co je známe, jsou výborní jak po muzikantské, tak lidské stránce. Trošku bych si dovolil vyzdvihnout kytaristu a hlavního zpěváka Zoltána Pastora. Jeho zvučný hlas je na naší scéně moderního bluegrassu jeden z nejlepších. Tohle hodnocení  jsem si dovolil, protože v podstatě po dobu 4 let jsme víkend co víkend na nějaké bg. akci a již jsme získali v celku přehled o většině kapel  česko-slovenské scény.

Jako druzí nastoupili pražští GrassRoad . Na kapele je zajímavé, že mají dvě děvčata, které kromě zpěvu i dobře hrají na své nástroje - banjo a housle.

Třetím byla už česká legenda COP. Hráli zde poprvé, a jak doufají ne naposled. Začali tradičním Míšovým ,,kamarádi ahoj“. Po pár skladbách se nám trochu zatáhlo a začal pěkný slejvák. Přinesl aspoň trošku ochlazení, některým jedincům to přímo vyhovovalo a užívali si, my jsme patřili k většině, co se zbaběle prchla schovat pod stan. Dovolím si Míšu nazvat ,,zaříkávačem deště“, protože zhruba  z posledních 10 jejich venkovních koncertů, co jsme během 3 let navštívili, více jak polovinu doprovázel déšť a Míša měl vždy nějaké průpovídky s tím související. Naštěstí déšť trval krátce a druhou polovinu koncertu jsme si všichni vychutnali.

Jako další měli nastoupit pražští TwistedTimber, ale jaksi po nich nebylo ani stopy. Naštěstí trošku s předstihem dorazili Bluegate. Tak Ilon svěřila opatrování své dcerky synovi a šli na pódium. Na to, že Ilon byla trochu nachlazená odehráli pohodový koncert.

Očekávání, že by už dorazili TwistedTimber se nenaplnilo, později jsme se dozvěděli, že náhle onemocněl houslista.Tak operativně jako spolupořadatelé museli nastoupit po druhé Albumáci.  Trochu překvapili svými kostýmy – oblekli se do svých reklamních triček. Překvapivé na tom bylo, že to byly dámské trička – velmi jim to slušelo. Tuto sadu pojali vesele a došlo i na hity jako Intim sprej, Dancing queen i Beatles.

Trošku odbočím od muziky a zmíním i občerstvení a organizaci – shrnuto byla výborná.  K jídlu byli chutná velká grilovaná kuřecí stehýnka, pikantní klobásy, chleba se sádlem a cibulí no a k pití čepovanou Plzeň a Svijany??, nikde žádné velké fronty – pohoda.

Jako další přišli pro nás doposud neznámí  FairPlayGrass – taky nás příjemně překvapili, že měli několik svižných skladeb od  velikánů ,,progresivního“ bluegrassu New Grass Revival - skupiny která patří k našim nejmilejším.

Řekl bych, oddych od známých forem bluegrassu představili  Womackle, jejich drsnější texty byli pro mnohé odreagováním.

 

Na závěr přišla více než dobrá tradiční klasika v podání  BG Cwrkotu.  Opět ve výborné kvalitě odehraný koncert doplňovali  vtipnými  komentáři k sobě samým.

Musím zmínit i zvuk – běžný návštěvník jsi to ani neuvědomí, když to nehouká anebo neskřípe, ale to je právě známka dobře odvedené práce a ta se na tomto festivalu povedla.

Po skončení byl pro nenasytné ještě jam, bohužel toho jsme se již neúčastnili – už jsme byli fakt unaveni. Podle zvěstí od některých účastníků – bylo to skvělé až do rozbřesku, i když náročné.

Tak za rok opět naschledanou  J    L.B.